Sayısız Kreş İmkânları Ama Hangisi Çocuğum İçin Uygun Olanı?
Heryerde farklı kreşler ve pedagojk konseptler. Montessori, Waldorf, Reggio, Fröbel, Geleneksel kreşler ve daha bir çok örnekler vardır. Bu konsept seçimi bile ebeveynler için bazen doğru kreşi seçmeyi zorlaştıryor. Her kreş kendince özeldir. Fakat çocuklar daha özeldir ve bireysel olarak farklıdırlar. Şimdi gelelim ana soruya: Benim çocuğum hangi kreşe gitmeli?
Çocuğunuza artık bir kreşde eğitim almayı uygun gördünüz ve ilk aşamadaki kriterler hep aynı:
İyi bir mimarikonum, iyi eğitimciler, çocukların akranları ile zaman geçirebileceği bir alan, saatlerin ve günlerin aile hayatına uygun olması ve bütçe durumu aileyi etkilememesi listenin en başında yer alan kriterler .Peki tam olarak “iyi” nedir?
Kres aramasinda uygun 10 ana kriter:
- Eğitimciler,kurumu tanıtmak için deneme günleri organize etmeli. Böylece aileler, çocukları açısından uygun olup olmadığı kararına varmak için daha detaylı analiz yapma fırsatı bulurlar.
- Eğitimcilerin merhametli ve sevgi dolu mizaçlarının olması ve çocuklara bu şekilde yaklaşmaları çok önemlidir.
- .Kreşin ailelere sunabileceği bir yazılı konsept olmalı. Burada madde madde eğitim hedefleri, vizyon, misyon, pedagoik yöntem, çalışma saatleri ve yıllık eğitim programı bulunmalıdır.
- Aileler elbette fikirlerini söylemekde özgür olsalarda, eğitim kurumunun vazifesi aileyi eğitim hakkında yönlendirmek ve bilgilendirmekdir. Burada eğitim kurumunun net bir davranış stili olması çok önemlidir.
- Çocuklarınızın kreşde gecireceği zaman aralığı pedagojik olarak olumlu ve zaman değerlendirmesi kaliteli olmalıdır.
- Aileleri,çocukların eğitim gelişimi hakkında sürekli bir bilgilendirme ve durum takibi olması gerekir.
- Okul içerisindeki eğitim stratejileri ve materyal çeşitliliği olması eğitim kalitesini artırır.
- Eğitimciler ve ebeveynler,çocuğun gelişimi hakkında fikir alışverişi yaparak daha objektif yaklaşımlar sergiliyebilirler.
- Çocukların sadece akademik gelişimi değil aynı zamanda ruhsal gelişimi ve ahlak gelişimi takip edilmelidir.
- Çocuklar sadece dört duvar arasında olmamalıdır. Uygun ve geniş bir park alanları ve gezi faaliyetleri yoğun olmalıdır.
Okulların ailelere karşı açık ve net olmaları,çocuklarını daha doğru tanıma noktasında daha isabetli olacaktır.Okul ile olan bu diyalog,okul seçiminin doğru olup olmadığı konusunda bize net bir fikir verecektir. Ayrıca pedagojik olarak çocuğun 3 yaşından önce kreşe başlaması kritik bir süreçtir . Fakat çalışan anne babalar için bazen tek çözüm kreş olabiliyor.çocuğumuz 3 yaşından küçük ise yarım gün gitmesi daha uygun olacaktır. Bu kriterin oluşma sebebi ise çocuklarda kısıtlı ifade becerisi, uzun süre dikkatini toplayamama ve bağlanma sürecinin içinde olan bir süreci dış etkenlerden dolayı etkilememek. Bir çok çocuk 3 yaşından önce okul süresine uygun davranışlar sergileyebilir. Yine de doğru bir oryantasyon ve yarı zamanlı bir okul ziyareti çocuğun olumsuz tecrübe edinmesinden korumuş olur. Ayrıca tuvalet eğitimini almış olması mahremiyet eğitimi için çok önemlidir.
Cocuklar okula baslamasi ile beraber toplum ile tanismaya baslar. Bu durum kurallarin evden farkli oldugunu gösterebilir.Mesela; Çocuklar her istediği oyuncak ile oynayamaz,çünkü sırasını sabırla beklemesi gerekir veya kendi yemeğini oturarak kendi kendine yemesi gerekir.. Bu düzenin kurumlarda başlamasını beklemek değil bizim tarafımızdan teşvik edilmesini beklemek daha doğru olacaktır. Eğitim evde başlar..Siz ebeveyn olarak evde ne kadar dengeli ve sağlıklı kurallar koyarsanız,ne kadar çocuğunuza birey olarak kendi ayakları üstünde durmasını öğretirseniz o kadarda özgüveni dengeli bir şekilde gelişmiş ve kreşe hazır bir şekilde gitmiş olacaktır.Çocuğunuzu kreşe hazırlamak istiyorsanız, kendi kıyafetlerini tek başına giyinmesi ve çıkartması, çantasını kendi taşıması, evde bir sorumluluk alması, kendi yemeğini kendi yemesi ve tek başına uyuyabilmesi,çocuğunuzun okul ortamında kendini rahat hissetmesine neden olacak ve böylece eğitime daha açık bir hale gelecektir.
Çocuğum için hangi pedagojik yöntem uygundur?
Her çocuğun mizacı farklıdır ve bir kreşde kendini özel hissetmesi gerekir. Kreşe bir bakım evi olarak değilde bir eğitim kurumu olarak bakarsak çeşitli pedagojik konseptlerle karşılaşabiliriz. Bunların arasında en sık karşılaştığınız konseptlerde Montessori, Waldorf, Veli insiyatifli okul, Reggio Eğitimi ve gelenksel okullar demiştik;
Montessori eğitimi:
Konsept,Maria Montessori adında ünlü İtalyan pedagog ve doktora aitdir. 1907 yılında kurmuş olduğu eğitim sistemindeki hedefi ve sloganı “izin ver kendim yapayım” olmuşdur. Bu sistemde ödül ve ceza kavramı, yetişkinler tarafından programlandırılmış bir eğitim sistemi, şeker ve çikolata odaklı yöntemler,öğretmenin masasında oturan ve toplu dersler verdiği durumları içermez. Çocukların isteklerine ve güçlüklerine göre eğitime yönlendirilir.Kesinlikle doğal eğitim materyalleri bulunur. Hatalarını kendilerinin fark etmesi istenir.Çocukların özgür bir şekilde hareket etmesi ve eğitim gelişiminin sessiz bir ortamda gelişmesi öngörülür. Eğitim sistemi tamamen çocuk merkezlidir ve çocuklara özel bir yaşam alanı oluşturulur. Burada çocuklara sorumluk verilir ve herşeyi kendi başlarına yapmasına izin verilir.
Waldorf eğitimi:
Waldorf eğitimin fikirsahibi Ruldof Steiner’ dir.Çocukların hayal güçlerini merkeze alan bir eğitim sistemidir. Çocuklar taklit ederek ve örnek alarak öğrenir ve bu yüzden yemekleri beraber pişirmek, beraber yemek yemek ve beraber uyulacak kurallar konulur. Özellikle doğa ile iç içe bir yaşam belirlenir ve doğanın bize sunduğu seçenklerden oyuncak seçimleri oluşur. Yani tahtaları boyayıp beraber evcilik oynamak gibi oyun türleri ve oyuncakları çocukların hayal gücüne bırakılır.
Veli inisiyatifli okul:
Veliler eğitim sisteminde büyük rol oynar ve bir çok sorumluluğu üstlenirler. Bu ilk etapta fazla iş gibi gözüksede çocukları anlamak ve çocuklarla vakit geçirmek için güzel bir fırsat. Aynı zamanda hemde eğitimcilere karşıda empati duygusu artıyor. Mesela veli olarak bir gezi organize etmek ve bir sınıfa o gezide eşlik etmek çocuklar hakkında daha net bir fikir edinmenize sebep olabilir.
Reggio- Eğitimi:
Bu eğitimin sisteminde soruların cevabını öğretmenler vermiyor. Her sorunun cevabını bulmak için kücük araştırmacılar kendi kücük dünyalarında deneyler yapıp merakını gidermek için kendi yöntemlerini bulurlar. Böylece merakın öğrenmekdeki büyük katkısının altı çizilmiş olur.
Gelenksel Eğitim:
Eğitim programı,eğitimciler tarafından oluşturulmuş ve sınıf sisteminde,çocuklarla beraber konular işlenir. Her derse özel bir öğretmen belirlernir ve çocuklar ile o dersi ve derse bağlı konular işlenir.
Bu kriterlerin hepsinin başında gelen en önemli nokta ise çocuğunuzu doğru tanıyıp doğru değerlendirin ve ona özel olan bir kreşi seçin. Çocuklar oyun ile merak ederek büyürler. Bu öğrenme merakını geliştiren her kurum özeldir. Ayrıca her ebeveynin hayali veya çocuğu icin belirlediği hedef her zaman doğru anlamına gelmez. Bu durumda ebeveynler kendi hedeflerini arka plana atarak çocuğuna odaklanıp ona uygun rehberlik ederek doğru karar vermeleri en başta gelen ve unutulmaması gereken bir kriterdir.
Uzman Pedagog Hande Naziksoy