Olumsuz Düşünceleriniz Bedeninizi Ve Zihninizi Ele Mi Geçirdi?
Aklınıza rahatsız edici bir düşünce aniden geliyor ve gitmek bilmiyor mu? O düşünceyi aklınızdan çıkarmak için çabaladıkça gittikçe gücü artıyor mu? Mantığınıza ve inancınıza ters olan bu düşünceler yaşamınızın düzenli akışını engelliyor mu? Bu düşüncenizin sizde oluşturduğu kaygı sizi önlem almaya mı itiyor? Aldığınız bu önlem anlık rahatlama sağlayıp daha sonra işe yaramayıp, kendisi de mi sorun haline geliyor?
Toplumda birçok insan yukardaki soruların cevabını ‘EVET!’ olarak yanıtlıyor. Evet cevabını biraz daha somutlaştırmamız gerekirse, kişi girdiği bir ortamdan veya dokunduğu bir yerden idrar, dışkı, toz ya da mikrop bulaştığını düşünür. Bu bulaşmanın nesneden nesneye, insandan insana geçtiğine inanır. Bunu yok etmek için yıkama, temizleme eylemlerine girişir, ya da onlardan kaçınmaya çalışır veya kişi olayların, nesnelerin belli bir düzen içinde, mükemmel, simetrik olmasını istemektedir.
Ayrıntılarla aşırı uğraşmaktadır .Bir başka örnekte de; kişi bazı eylemleri yapmadığına, unuttuğuna, ihmal ettiğine inanır ( kapıyı, musluğu, hava gazını açık bıraktığı şeklinde). Bunu kontrol etme takıntıları oluşur. Kontrol etmezse bir felaket olacağından korkar. Defalarca ocağı, kapıyı kapatıp kapatmadığını kontrol eder. Bu düşüncelerin ve davranışların saçma ve mantıksız olduğunun farkında olur ancak kaygısının azalması için gereken önlemleri almaktan kendini alıkoyamaz.
Aklınıza gelen düşünce ve önlemler sizin yaşamınıza ve mantığınıza aykırı düşüncelerdir, bu düşüncelerin ve önlemlerin ortadan kalkması zaman alabilir. Bu düşünceleri ortadan kaldırmak istiyorsanız öncelikle bir uzmandan ( psikolog, psikiyatrist) yardım almanızı öneririm.
Aklınızda belirlediğiniz önlemleri örneğin; üç kere elini yıkamak, on kere ocağı kontrol etmek vs. gibi davranışları mümkün olduğunda az yapmaya gayret gösterin. Örneğin elinizi iki kere yıkadınız ve üçüncü defa yıkamazsanız kötü bir olay olacağını düşünüyorsunuz, mümkün olduğunca üçüncü defa yıkamamaya gayret gösterin ve olumsuz bir olayın olmadığını deneyimleyin. Üçüncü defa yıkamamak başlarda sizde yoğun bir kaygı durumu yaratabilir bu kaygı durumuna elinizden geldiğince sabırlı olun, psikoloğunuzdan bu sürecin sağlıklı işlemesi için destek alın…