Ücretsiz Psikolog Desteği Nasıl Alınabilir?
Psikolojik hizmetlere başvurmanın yanlış bir tarafı yoktur. Kişileri etkileyen duygu, düşünce ve davranışlar hakkında konuşmak için destek de aranabilir. Bununla birlikte, çoğu destek talebi, zihinsel sağlık sorunları kaçınılmaz hale geldiğinde gelir. Bu belirtiler kişinin kendisini rahatsız edebilir veya çevresindeki kişiler tarafından fark edilerek bir uzmana yönlendirilebilir. Bazı durumlarda hem kişi hem de çevre durumun farkındadır.
Bazı kişiler ruh sağlığı hizmetlerinden destek almaya çok istekliyken, bazıları bu ihtiyacı göz ardı eder.Koşullar ne olursa olsun kişinin psikolojik destek almaya istekli olması tedaviyi olumlu etkileyebilir. Depresyon, anksiyete, fobiler, mani, dikkat eksikliği bozukluğu, travma, keder ve boşanma gibi psikolojik konularda profesyonel destek aranır. Ancak psikolojik destek gerektiren sorunların çoğu erken müdahale ile önlenebilir. Eğitim ve öğretim, kariyer gelişimi, iletişim ve sosyal beceriler alanlarında da psikolojik hizmetler verilmektedir.
Psikolojik destegin önemli bir kavramı psikoterapidir. Psikoterapi kelimesi eski Yunancadan gelmektedir. Ruh, can, nefes anlamına gelen psyche ve iyileştirme ve şifa anlamına gelen therepia kelimelerinden oluşur. Psikoterapi, terapist-hasta ilişkisine dayalı bir iyileştirme yöntemidir.
Psikoterapi, çeşitli akıl hastalıklarını ve duygusal zorlukları tedavi etmek için kullanılır. Psikoterapinin amacı, rahatsız edici semptomları kontrol etmek veya ortadan kaldırmaktır. Amaç hastayı daha işlevsel hale getirmektir. Ancak psikoterapi aynı zamanda dengeli, sağlıklı hissetmenin ve anlamlı bir yaşam sürmenin bir yoludur.
Bu günlerde insanlar daha bilinçli hale gelmekte ve gelişmek için çabalamkata. Bu nedenle psikolojik destek, insanların ruh sağlığı sorunlarına yardımcı olmak için kullandıkları bir yöntem haline gelmiştir. Günümüzde artan sağlık sorunları, biyolojik ve fizyolojik değişiklikler, kent yaşamının getirdiği stres ve sıkıntılar, aile bağlarının zayıflaması gibi sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle psikolojik desteğe duyulan ihtiyaç giderek artmaktadır.
Ancak günümüz Türkiye'sinde psikoloğa gitmek oldukça lüks görünüyor.Ne yazık ki psikolog seans ücreti (tedavi ücreti) çoğumuzun karşılayabileceği düzeyde değil. Bu nedenle bir psikoloğa para ödeyemeyeceğini düşünen herkes, ücretsiz psikolog veya ücretsiz psikoterapi soruları olup olmadığını araştırmaya başlıyor.
Ücretsiz psikolojik destek almaya çalışırken nasıl uzman seçmeliyiz nelere dikkat etmelizyiz gelin biraz da bunlara değinelim öncelikle destek almak istediginiz psikologun yeterliligini araştırmalısınız.
Destek alacagınız uzman 4 yıllık eğitimini almış ve diplomalı olmalı. İnternette araştırma yaparken uzmanın takipçi sayısına kanmadan o kişinin uzmanlık alanına ve çalışmalarına bakmanız gerekmekte. İnternet ortamından sadece birkaç gün eğitim alarak kendini psikolog olarak gösteren kişilere dikkat etmemiz gerekmekte böyle bir durumdan şüphe edildiginde kişiden diplomasını paylaşmasını istemekte fayda var.
Yine seçeceginiz uzmanın internet sayfasında önceden yazılmış yorumları okumak size bir fikir verecektir ve faydalı olacaktır. Psikologla görüştüğünüzde “kesin tedavi ederim ya da şu kadar seansta çözüme ulaşırız” diyorsa güvenirliğini sorgulayın çünkü psikoloji bilimi hiçbir danışana kesin %100 tedavi gibi bir yaklaşımda bulunmaz. Şimdi gelelim ücretsiz psikolojik destek nasıl alınır ücretsiz psikolojik destek veren kurumlar nerelerdir
Psikologlar ücretsiz olarak nerelerde çalışır?
Ücretsiz psikolog desteği alabileceğiniz bir birinden farklı bir çok kurum bulunmakta. Bu kurumların başında başında devlet hastaneleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri, belediyelerin hizmete soktuğu Psikoterapi Merkezleri (PTM), Psikolojik Danışmanlık Merkezleri (PDM), Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Merkezleri, Aile Danışma Merkezi, Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi gibi adlandırılan kurumları örnek verebiliriz.
Devlet Hastanesinden nasıl ücretsiz psikolojik destek alınır?
Psikologlar,özel kliniklerde ve devlet hastanelerinde görev alırlar. Devlet hastanesinde görev alan bir psikolog ile görüşmeniz için herhangi bir ücret talep edilmez. Fakat devlet hastanesinde psikolog ile görüşmek için randevu alabilmek biraz meşakatli olabilmekte.
İlk yolumuz MHRS sisteminden psikiyatrist randevusu alıp uzman doktora bir psikolog ile görüşmek istiyorum demektir. Psikiyatrist sizi piskologo yönlendirecektir. Psikologa direk randevu almak için MHRS veya 182- Psikiyatrist Randevusu >-Psikiyatrist Muayenesi - Psikolog Randevusu seçeneklerini seçmeniz gerekmekte, böylece devlet hastanelerinden ücretsiz psikolojik destek almak mümkün.
Sağlıklı Hayat Merkezinden (SHM) nasıl ücretsiz psikolojik destek alınır?
Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde, “Hastalığa Değil Sağlığa Yatırım” anlayışına dayalı olarak 75 ilde toplam 209 şube bulunmaktadır. Bu merkezler aynı zamanda “Ruh Sağlığı Danışmanlığı, Çocuk ve Ergen Sağlığı Danışmanlığı, Tütün ve madde Bağımlılık Danışmanlığı” vermekte ve birçok sağlık hizmeti sunmaktadır. Sağlık ve Yaşam Merkezi hizmetlerinden faydalanabilmeniz için aile hekiminizden yönlendirme alabilirsiniz. Tütün ve uyuşturucu bağımlılığı danışmanlığı almak isteyenler, ücretsiz psikiyatrik hizmetler için ALO 171'i arayabilir.
Toplum Ruh Sağlığı Merkezinden (TRSM) ) nasıl ücretsiz psikolojik destek alınır?
Sağlık Bakanlığı'nın 2011 yılında uygulamaya başladığı Toplum ruh sağlıgı üzerine kurulan Toplum Psikiyatri Merkezleri, ruh sağlığı sorunlarına (şizofreni ve psikiyatrik bozukluklar, şizoaffektif bozukluk, bipolar) hizmet vermektedir. Takip bakımı ve tedavisi ve gerekirse evde takip bakımı sağlayan bu kurumlar, devlet hastanelerine rapor veren, hasta ailelerinin tedavisi ve eğitimi gibi faaliyetleri yürüten devlet kurumlarıdır.
TRSM: Tedavisi veya takibi zor olan ciddi ruhsal hastalıkların neden olduğu işlevsellik yitimi nedeniyle toplumdan kopan hastaları rehabilite etmeyi amaçlar. Ülkemizde Totplam da 79 ilde TRSM Merkezi bulunmaktadır. Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerine, tanısı uygun kronik psikiyatrik rahatsızlığı olan kişiler veya yakınları bizzat giderek ya da telefonla başvurabilirler.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinden (ŞÖNİM) ) nasıl ücretsiz psikolojik destek alınır?
Şiddet izleme ve önleme merkezleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlıdır. Ev içi şiddete uğramış ve ya uğrama riski bulunan bireyler bağlı bulundugu ildeki merkezi arayarak psikolojik destek hakkında bilgi alabilir.
Belediyelerden nasıl ücretsiz psikolojik destek alınır?
Birçok belediyenin kendi bünyesinde çalışan psikologları vardır. Tabii ki, tüm toplum psikologları ücretsiz tedavi sunmaz. Ücretsiz tedavi hizmetleri genellikle büyükşehirlerin kurduğu psikolojik danışma merkezlerinde (isimler değişebilir) verilmektedir. Bölgenizde bulunan bir psikolojik danışma randevu alarak ücretsiz psikolojik destek alabilirsiniz. Bazı büyük şehirlerde hizmetlerden nasıl yararlanabileceğinizi açıklamak faydalı olacaktır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesin Psikolojik Danışmanlık Merkezinden (PDM) nasıl ücretsiz psikolojik destek alınır?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz psikolog hizmeti verdiği 2 kurum bulunmaktadır.
- Psikolojik Danışmanlık Merkezleri (PDM): Bireylerin kişisel, sosyal, eğitsel ve mesleki konularda kendilerini anlamalarını, var olan potansiyellerini geliştirmelerini ve becerilerini üst düzeyde kullanmalarını sağlayan önleyici ve koruyucu hizmetlerin sunulduğu merkezlerdir.
- Psikoterapi Merkezleri: Uzman psikoterapötik görüşme teknikleri ve çeşitli psikoterapötik yöntemler kullanılarak bireylerin tedavilerine yönelik terapötik hizmetlerin sunulduğu merkezlerdir. Bu tesislerden ücretsiz terapi destegialmak için 153'ü aramanız gerekmektedir. İlk görüşmeden sonra bir psikolog bir psikoterapi seansı planlayacaktır. Gerekirse, ücretsiz bir psikolojik test için sizi bir psikoterapi merkezine yönlendirme yapacaktır.
Kayseri Büyükşehir Belediyesinden nasıl ücretsiz psikolojik destek alınır?
"Sırdaşın Olayım” projesi ile gençlere ücretsiz psikolojik destek sunacak Huzur Çınarı Aile Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi, kendini yalnız hisseden, anlaşılmadığını düşünen, kendini anlatmak isteyen ama kendince bir takım engellerinden dolayı harekete geçemeyen gençlerin destekçisi oluyor.
Psikolojik danışmanlık hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, uzman danışmanlar tarafından gizlilik ve güvenlik tedbirleri çerçevesinde sağlanacak psiko-sosyal destek hattına 0537 400 85 00 whatsapp hattı üzerinden ulaşabilecekler.
Ücretsiz Psikolojik Danışmanlık Hizmeti veren STK’lar
Birçok sivil toplum kuruluşu, özellikle bu zor dönemlerde ücretsiz psikolojik danışma hizmeti vermeye başladı. Şimdi sizlerle birlikte bu kuruluşlara bakalım.
- Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM): Deneyimli psikologlar ve sosyal hizmet uzmanları tarafından bağımlılıgı bırakma süreçlerinde bağımlılara psikolojik ve sosyal destek sağlayan bir merkezdir. YEDAM, Türkiye'nin birçok şehrinde 70'in üzerinde merkeze sahiptir. YEDAM Yardım Hattı (115) aracılığıyla telefonla tavsiye alınabilir. Ücretsiz kişisel danışmanlık ve grup terapisi hizmetleri de mevcuttur.
- Türk Psikologlar Derneği İzmir Şubesi: haftanın altı günü 10.00-18.00 saatleri arasında TPD izmir şubesini arayarak online görüşme aracılıgı ile psikolojik destek alabilirsiniz.
- GonulluPsikolog.org: gönüllü psikologların bulundugu bu siteden destek ve başvuru formu doldurarak ücrersiz psikolojik destel alabilirsiniz.
- Kızılay: kızılay ücretsi psikolojik destek veren kurumlardan biridir. Kızılayın yürüttügü Sağlık ve Psikososyal Destek Programı, kişilerin ruhsal ve fiziksel iyi oluşunu desteklemeyi, ruh sağlığı sorunlarını tedavi etmeyi ve toplum temelli sağlık müdahaleleri ile toplumun sağlık durumunu iyileştirmeyi amaçlıyor. Kızılaydan ücretsiz psikolojik destek almak için ALO168 i aramanız gerekmektedir.
Online Psikolog Ücretsiz
Online terapinin yüz yüze terapiden tek farkı mekandır. Yüz yüze terapide uygulanabilen destekleyici terapi yöntemleri ve ya bilişsel davranışçı terapi yöntemi hiç bir fark olmaksızın online terapide de uygulanabilir. Bazı kurumlarda online terapi ücretsiz olarak sizlere sunulabilir.
Sosyal aile politikalar Bakanlığı tarafından psikolojik destek ihtiyacı duyan kişilere ücretsiz online psikolojik destek verilmektedir. Şehirler de bulunan belediye birimleri bu hizmeti sağlamaktadır.
Psikoterapi halk arasında konuşma terapisi olarak da bilinmektedir. Bu terapiler yüz yüze yapılabilmektedir, ayrıca ücretsiz online terapi şeklinde de olabilir. Psikolojik olarak kendini iyi hissetmek isteyen bireylerin sık tercih ettiği yöntem ücretsiz online psikolog hizmetleridir.
Bir psikolog tarafından destek almak bireyin sorunlarını ve kendini keşfetmesine, bu sorunlar ile nasıl baş edeceği konusunda yardım almasına büyük ölçüde yardımcı olur.
Böyle içinde bulunduğu durumu kabullenir. Ardından içsel değişimini gerçekleştirmeye başlar. Bu sürecin kaç seans süreci danışanların ihtiyaçlarına göre şekillenir.
Bir Psikolog ile Online Ortamda Ücretsiz Olarak Konuşabilir Miyim?
Evet bir psikolog ile online ortamda ücretsiz konuşabilmek mümkündür. Bunun için bir araya gelmiş gönüllü psikologların internet sitelerine ve ya Sivil Toplum Kuruluşlarına başvurmak gerekmektedir.
Ücretsiz Terapi Almak Mümkün mü?
Ücretsiz terapi destegi alabileceginiz bir çok farklı kurum bulunmaktadır. Bunlar; devlet hasteneleri, Toplum Ruh Sağlığı merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Belediyeler, Psikoterapi Merkezleri, Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri Merkezleri, Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi gibi isimlendirilen kurumlardır.
Kayseri’de Ücretsiz Psikolog Var Mı?
Kayseri Büyük Şehir Belediyesinin SIRDAŞIN OLAYIM projesi kapsamında ücretsiz bir şekilde psikolojik destek almak mümkümdür. Bu hizmetten yararlanmak isteyen bireyler Psiko-sosyal destek hattına internet üzerinden ulaşabilmektedir. Aynı zaman da Şehir Hastanelerinde görev yapan ücretsiz şekilde hizmet alabileceginiz psikologlar da bulunmaktadır.
Bir Uzman ile Ücretsiz Olarak Nasıl Görüşebilirim?
Psikolojik destek almak amacı ile bir uzmanla görüşmenin bir çok farklı yolu bulunmaktadır. Şehir hastenelerinden ücretsiz olarak randevu alarak bir uzman ile görüşmek mümkündür. Bunun dışında ücretsiz psikolojik destek sağlayan kurumlara başvuru yapmak da bir uzman ile görüşmek adına yeterli olacaktır.
Psikolojik Sağlığım İçin Neler Yapabilirim?
1. Yaşam şeklinizin düzenli olmasına özen gösterin.
2. Düzenli spor aktivitelerinde bulunun.
3. Haftanın en az bir gününü keyif aldığınız bir hobiye ayırın.
4. Günlük en az 7-8 saat uymaya özen gösterin.
5. Yoğun alkol tüketiminden kaçının.
6. Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
7. Uzun saatler aç kalmamaya çalışın.
8. Sosyal medya ve internet kullanımını sınırlayın.
9. Her gün en az yarım saat kitap ya da gazete okuyun ve telefon konuşmalarını mümkün olduğunca azaltın.
Bir Psikiyatrist ile Ücretsiz Nasıl görüşebilirim?
Psikiyatist ile ücretsiz görüşmek için Şehir ve Devlet hastanelerinden randevu alabilirsiniz. Randevu almak için MHRS internet sitesini ve ya ALO 182 hattını kullanabilirsiniz.
Kayseri’de Nasıl Ücretsiz Terapi Alabilirim?
Ücretsiz terapi hizmetine ihtiyaç duyuyorsanız MHRS ve ya ALO 182 den Kayseri Şehir Hastanesinde görev yapan bir Psikiyatri doktorundan randevu alabilir ve ya Kayseri Büyük Şehir Belediyesine başvurabilirsiniz.
Sağlık Siğortası Psikolojik Destegi karşılar mı?
Sağlık sigortaları kapsamında hazırlanan poliçelerin içerisinde, isteğe göre tercih edilebilen psikiyatri hizmetleri anlaşmalı sağlık kuruluşlarında ücretsiz şekilde gerçekleştirilir. Tercih edilen sağlık hizmetleri arasında yer alan psikiyatri ve çeşitli psikolojik destekler, sigorta şirketleriyle anlaşması bulunan sağlık kuruluşlarında sunulmaktadır. SGK kapsamında karşılanan psikiyatri hizmetleri için özel sağlık kuruluşları tarafından talep edilen ek ödemeler, özel sağlık sigortaları tarafından karşılanmaktadır. Tamamlayıcı sağlık sigortası psikiyatri hizmetleri için tercih edilen sağlık kuruluşlarında, alınan sağlık hizmetleri için ek seans ödemesi talep edilmeyecektir.
0542 819 23 20
Gevhernesibe Mahallesi Gök Geçidi Sokak No:29/32, Kocasinan TMS Clinic Kayseri Şubesi